The Wijnmakelaarsunie Museum Collection

De oprichter van de Wijnmakelaarsunie maakte er een erezaak van om persoonlijk de mooiste en fijnste wijnen te selecteren. Zijn trouvailles bracht hij onder in zijn kelders in Diepenbeek, waar een bezoeker de uitzonderlijkste flessen kon bewonderen. Zijn slogan was dan ook “le vin, c’est mon art”.

Helaas is er na meer dan 50 jaar door faillissement een einde gekomen aan dit levenswerk. Winefields beschouwt het als een eer de Excellent & Superb Wines van deze Museum Collection onder de hamer te mogen brengen.

Taxeren/Restaureren & Fotograferen

Winefield’s Auctioneers is al enige tijd zorgvuldig de gehele Wijnmakelaarsunie Museum Collection in kaart aan het brengen.

Onze experts en taxateurs hebben elke fles in hun handen. De wijnen worden per lot gegroepeerd, de conditie beschreven, indien nodig worden er vakkundige restauratiewerkzaamheden verricht alvorens de flessen worden gefotografeerd en in de catalogus terecht komen.

>130.000 flessen

De collectie die bij Winefields onder de hamer komt omvat zo’n 50.000 flessen van uitzonderlijke producenten, deze flessen zijn onderdeel van de totaalcollectie van ongeveer 130.000 flessen.

Het team van Winefields verwacht dan ook de komende tijd nog verschillende ontdekkingen te doen in de kelders van de Wijnmakelaarsunie.

– WMUMC part 1 –

Datum: Zondag 24 Maart 2019
Locatie: Kasteel Genoelselderen, Kasteelstraat 9, 3770 Riemst
Land: België

Registreer Hier voor de Veiling!

– WMUMC  Part 2-

Datum: Cancelled
Locatie: Kasteel Genoelselderen, Kasteelstraat 9, 3770 Riemst
Land: België

Registreer hier voor de Veiling!
https://www.youtube.com/watch?v=vwdQJos6PoY&feature=youtu.be

Impressie van de collectie

– Catalogus part 1 –

– Catalogus part 2 –

Persberichten

Eén fles wijn voor 60.500 euro; wereldrecord brekende wijnveiling komt naar Amsterdam

Amsterdam, 26 maart 2019 De eerste topkavels van de Museum Collection van de Wijnmakelaarsunie, de grootste wijncollectie van de Benelux ooit, zijn afgelopen zondag In België onder de hamer gegaan bij het in wijn gespecialiseerde veilinghuis Winefield’s Auctioneers. De collectie brak meerdere veilingrecords, maar dit was echter pas het eerste deel van de collectie. Wereldrecords op verschillende flessen

“Een kelder als deze kom je als wijnveiler maar één keer in je leven tegen, elke doos die opengaat onthult weer een uitzonderlijke fles”, aldus Milan Veld, oprichter en taxateur van Winefield’s Auctioneers. “Daarnaast is de reputatie van de collectie uniek, in België maar ook ver daarbuiten.”.

Dat bleek wel uit de resultaten van de eerste veiling afgelopen zondag. De Belgische media zagen daar verschillende flessen door het dak van hun eerdere wereldrecords gaan. De magnumfles Domaine Romanée-Conti 2004 haalde al een ongekende hamerprijs van € 43.000 exclusief opgeld. Toen de magnum uit het betere jaar 2005 aan bod kwam, betaalde een telefonische bieder daar maar liefst € € 60.500,- voor. Er waren bieders uit Hongkong, Rusland, Singapore, de VS en Europa die probeerden in elk geval iets uit de veiling te bemachtigen. En hoewel Winefield’s bevestigt dat de magnum in elk geval in Europese handen lijkt te blijven, blijft de identiteit van de uiteindelijke koper geheim. De veiling bracht met een totaal van € 2.140.000 bijna het dubbele op als vooraf verwacht.

Over de Wijnmakelaarsunie Museum Collectie

De Wijnmakelaarsunie stond bekend als een van de grootste wijn importeurs in België en heeft in het verleden wellicht één van de grootste patrimoniums en voorraden wereldwijd opgebouwd van exclusieve en iconische wijnhuizen zoals Domaine de la Romanée-Conti, Domaine Leroy en D’Auvenay, Pétrus en velen anderen. De Wijnmakelaarsunie bouwde in het ruim 50-jarige bestaan een unieke wijnverzameling op, die zij tentoonstelden in hun wijnkelders in Diepenbeek. Helaas moesten zij in 2018 hun faillissement erkennen. Curator Mr. Hubert Berghs heeft de boedel gegund aan Troostwijk Auctions, die wegens het exclusieve karakter van de wijncollectie de samenwerking zocht met het in wijn gespecialiseerde veilinghuis Winefield’s Auctioneers.

“We hebben de ruim 130.000 flessen tussen de twee veilingplatforms verdeeld. Het is voor ons van belang secuur te bepalen waar welke wijnen het beste geveild kunnen worden om voor de schuldeisers het maximale eruit te kunnen halen”, zegt Andy Vons, van Troostwijk Auctions. “Je zou kunnen zeggen dat we de 50.000 Exceptional and Superb Wines via het ene platform doen, en de 80.000 Fine and Rare Wines via het andere”, aldus Vons.

 Over TBAuctions

Met de belangrijkste merken Troostwijk Auctions & Valuations en BVA Auctions, is TBAuctions het grootste veilingplatform van Europa. TBAuctions veilt in opdracht van derden roerende en onroerende zaken en realiseert de beste opbrengst in de markt, is snel, veilig en transparant. TBAuctions heeft experts in alle sectoren. www.troostwijkauctions.com en www.bva-auctions.com

 Over Winefield’s

Winefield’s is een in wijn gespecialiseerd veilinghuis met veilingen in zowel Azië als Europa en een eigen team van taxateurs en wijnexperts. Winefield’s Auctioneers is in 2006 opgericht door Milan Veld in Amsterdam en veilt sinds 2009 in Singapore. In beide landen bekleed Winefield’s Auctioneers de positie van marktleider. www.winefields.com

 

Bourgogne, zoete Sauternes en premium Bordeaux in Singapore en Amsterdam

Deze eerste veiling is slechts het topje van de ijsberg wat de collectie te bieden heeft. Het team van taxateurs is nog steeds hard aan het werk om de collectie in kaart te brengen; een volgend deel zal in Singapore worden aangeboden op 28 april. Daarna hoopt Winefield’s Auctioneers op 19 mei weer hoge ogen te gooien in Amsterdam. Naast de mythische Bourgognes van Domaine Leroy en de Premier Grand Cru’s uit de Bordeaux denkt Winefield’s ook te kunnen verrassen met unieke zoete wijnen uit het wijnmuseum van de Wijnmakelaarsunie. Aldus Veld: “In Amsterdam gaan we de onder andere de collectie Château d’Yquem aanboren. Mythische en zeer zeldzame jaren als 1860, 1861, 1862, 1863 en 1865; die zie je bijna nooit voorbij komen op de internationale markt.” Niet vreemd dan ook dat de veilingmeester voor een half flesje d’Yquem 1860 uitkomt op een schatting van € 4000 tot 6000.

 Openbare veiling

Na een besloten persevenement is de veiling op 19 mei in Amsterdam bij te wonen door elke wijnliefhebber. Een unieke ervaring, maar ook het deel van de collectie dat online wordt aangeboden op het platform van Troostwijk Auctions is de moeite waard. Daar zijn ook de iets betaalbaardere wijnen uit de collectie te vinden. Hoewel er weinig flessen in deze collectie te vinden zijn die niet op hun eigen manier een museum waardig zijn.

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:

Voor meer informatie over de collectie en de veiling kunt u contact opnemen met:

En meer foto’s:

Doris Vroom

doris@winefields.com of via 06 415 181 01

Amsterdam, 15 februari 2019

“Wijnmakelaarsunie Museum Collection”: de grootste wijncollectie van de Benelux ooit onder de hamer

 

De Wijnmakelaarsunie, ooit de grootste wijnimporteur van België, is in juni 2018 failliet verklaard. De Wijnmakelaarsunie stond bekend als de Belgische distributeur van iconische wijnhuizen als Leroy, Romanée-Conti en Petrus. Tijdens haar ruim 50-jarige bestaan, bouwde de unie een unieke wijnverzameling op, die zij presenteerde in haar wijnkelders in Diepenbeek.

Curator Mr. Hubert Berghs vertrouwt de unieke collectie toe aan veilinghuis Troostwijk Auctions. Omwille van het exclusieve karakter van een aantal wijnen werkt Troostwijk Auctions samen met het in wijn gespecialiseerde veilinghuis Winefield’s Auctioneers.
“We zijn al enige maanden met de curator in gesprek”, zegt Diethard Huygen, de betrokken expert van Troostwijk Auctions. “Dat lijkt lang, maar een groot dossier als dit vraagt om een gedegen en professionele voorbereiding. Nu de plannen afgestemd en gereed zijn, kunnen we aan de slag.”

Opbrengst maximaliseren
“Het is altijd triest als een bedrijf om welke reden dan ook de deuren moet sluiten”, aldus Andy Vons, managing director van Troostwijk België. “In dergelijke situaties is het onze rol de waarde te maximaliseren ten behoeve van de schuldeisers.” Troostwijk Auctions hoort samen met BVA tot TBAuctions, het grootste online veilingplatform van Europa. De totale collectie komt neer op ruim 130.000 flessen. “Met miljoenen bezoeken per maand op onze website hebben wij het bereik om die waarde ook werkelijk te maximaliseren.”

degustatie_vip_7
degustatie_vip_2

Samenwerking tussen Troostwijk Auctions en Winefield’s Auctioneers
Winefield’s Auctioneers is een gespecialiseerd wijnveilinghuis met een bewezen trackrecord. Sinds 2006 organiseert zij wijnveilingen vanuit haar eigen vestigingen in Amsterdam en Singapore.

Het logistieke centrum van de Wijnmakelaarsunie is enorm en bevat zeer exclusieve wijnen. “Dat was voor ons reden om een gespecialiseerde partner te betrekken bij dit dossier. We zijn ervan overtuigd dat dit het resultaat positief zal beïnvloeden”, zegt Vons.
Milan Veld, de oprichter van Winefield’s Auctioneers, is enthousiast over de aanstaande samenwerking. “Wij zijn zeer verheugd betrokken te zijn bij deze unieke collectie. Ons team van specialisten staat klaar om deze bijzondere flessen passend te beschrijven en te taxeren. We hebben pas het topje van de ijsberg kunnen bewonderen, maar de wijnwereld zal versteld staan van wat er op de markt komt.”

Meerdere veilingen
Vanaf medio maart zullen er meerdere live en online veilingen worden georganiseerd. Zowel op www.troostwijkauctions.com als op www.winefields.com. De veilingkalender wordt op korte termijn bekendgemaakt.

Over TBAuctions
Met de belangrijkste merken Troostwijk Auctions & Valuations en BVA Auctions, is TBAuctions het grootste veilingplatform van Europa. TBAuctions veilt in opdracht van derden roerende en onroerende zaken en realiseert de beste opbrengst in de markt, is snel, veilig en transparant. TBAuctions heeft experts in alle sectoren. www.troostwijkauctions.com en www.bva-auctions.com

Over Winefield’s Auctioneers
Winefield’s Auctioneers is een in wijn gespecialiseerd veilinghuis met veilingen in zowel Azië als Europa en een eigen team van taxateurs en wijnexperts. Winefield’s Auctioneers is in 2006 opgericht door Milan Veld in Amsterdam en veilt sinds 2009 in Singapore. In beide landen bekleed Winefield’s Auctioneers de positie van Marktleider Winefields